Οι Τέχνες Για Την Αρμενική Γενοκτονία

Κινηματογράφος

Αραράτ (Ararat)


Διάφορες ταινίες έχουν γυριστεί με άξονα την αρμενική γενοκτονία. Η ταινία Αραράτ (Ararat) του Aρμενοκαναδού Atom Egoyan (Ατόμ Εγκογιάν).

Το τρέιλερ της ταινίας

Image

 

 

The Cut


Ο γερμανός σκηνοθέτης, τουρκικής καταγωγής, Fatih Akin (Φατίχ Ακίν) γύρισε το 2014 την  ταινία “The cut” με θέμα την αρμενική γενοκτονία.. Στην Τουρκία ακόμη και σήμερα, 100 χρόνια μετά, το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων αποτελεί ταμπού και η συζήτηση γύρω από αυτό το ζήτημα προκαλεί μεγάλες εντάσεις.

Το τρέιλερ της ταινίας:

Image

 

Θεατρικά έργα

Richard Calinoski – Beast on the moon. Στα ελληνικά «Το κτήνος στο φεγγάρι»

Το έργο πραγματεύεται τη ζωή ενός νεαρού Αρμένιου, του Αράμ Τομασιάν στην Αμερική, επιζώντα της γενοκτονίας. Ο γάμος του με τη Σέτα, από την Αρμενία και αυτή, επιζώσα και αυτή του ίδιου δράματος θα γίνει μέσω μιας φωτογραφίας, κοινού τρόπου επιλογής νύφης εκείνη την εποχή (βλέπε παρόμοιο θέμα στις Νύφες του Παντελή Βούλγαρη). Μέσα από τη δύσκολη σχέση των δύο αυτών νέων και ορφανών από συγγενείς ανθρώπων, αντιμετωπίζει κανείς τη δύσκολη πορεία ενός επιζώντα στο μέλλον.

Σχετικά:

Κριτική του έργου του Καλινόσκι από τους New York Timeshttps://www.nytimes.com/2005/04/28/theater/reviews/28moon.html

Στην Ελλάδα το έργο έχει παιχτεί με επιτυχία από την Ταμίλα Κουλίεβα σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθηνού. Σχετικά: https://www.poreiatheatre.com/gr/performances/archive/to-ktinos-sto-feggari-10-hronia-argotera/

Ντοκιμαντέρ

Ντοκιμαντέρ σχετικά με την αρμενική γενοκτονία

The Armenian story: A history of the Armenian genocide