Νταχάου (Dachau)

Το Νταχάου ήταν το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης το οποίο κατασκεύασαν οι ναζί το 1933 και λειτούργησε ως πρότυπο για τη δημιουργία άλλων παρόμοιων τόπων εγκλεισμού. Κατασκευάστηκε στη Γερμανία, με σκοπό αρχικά τον εγκλεισμό των πολιτικών κρατουμένων. Κατασκευάστηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο πυρομαχικών νοτιοανατολικά της μεσαιωνικής πόλης του Νταχάου, περίπου 16 χιλιόμετρα (10 μίλια) βορειοδυτικά του Μονάχου στην πολιτεία της Βαυαρίας, στη νότια Γερμανία.

Με την έναρξη του πολέμου, η χρήση του διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει καταναγκαστική εργασία, εγκλεισμό Εβραίων, Γερμανών και Αυστριακών εγκληματιών, και τελικά ξένων υπηκόων από τις χώρες που η ναζιστική Γερμανία καταλάμβανε. Το Νταχάου κατέληξε να περιλαμβάνει σχεδόν 100 υπο-στρατόπεδα, ως επί το πλείστον στρατόπεδα εργασίας ή «Arbeitskommandos».

Το Νταχάου ήταν το πρώτο στρατόπεδο όπου Γερμανοί γιατροί πραγματοποίησαν πειράματα σε κρατουμένους χωρίς τη συγκατάθεση των τελευταίων. Ο αριθμός των έγκλειστων εκεί μεταξύ 1933 και 1945 ξεπέρασε τις 188.000. Ανάμεσα τους και Έλληνες κρατούμενοι με το Νίκο Ζαχαριάδη, να αποτελεί τον πιο γνωστό από τους ανθρώπους αυτούς. Ο αριθμός των κρατουμένων που πέθαναν εκεί, μεταξύ Ιανουαρίου 1940 και Μάιο 1945 ήταν τουλάχιστον 28.000, στα οποία πρέπει να προστεθούν όσοι χάθηκαν εκεί μεταξύ του 1933 και του τέλους του 1939, καθώς και ένα αμέτρητος αριθμός των μη καταγεγραμμένων κρατουμένων. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσεγγιστεί ο συνολικός αριθμός των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στο Νταχάου.

Περίπου ύστερα από 12 χρόνια λειτουργίας του, στις 29 Απριλίου 1945, ο αμερικανικός στρατός απελευθέρωσε τους επιζώντες κρατούμενους…

Φιλμ: Liberation of Dachau

Στο φιλμ αυτό οι αμερικανοί στρατιώτες καταγράφουν τις συνθήκες στο στρατόπεδο. Επίσης αναγκάζουν γερμανούς πολίτες να περιδιαβούν τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου και να δουν με τα μάτια τους τις φρικαλεότητες των ναζί.