Τα Στρατόπεδα του Θανάτου

Ο 20ος αιώνας θα μπορούσε να ονομαστεί «αιώνας των στρατοπέδων», σε ηχηρή αντίθεση με τους προηγούμενους αιώνες «του διαφωτισμού» ή «των επαναστάσεων». Για την Ευρωπαϊκή ήπειρο ήταν μια εποχή έκρηξης βίας, αιματηρής σύγκρουσης ιδεολογιών, όπου αναδείχτηκαν αυταρχικά, ολοκληρωτικά και φασιστικά καθεστώτα ως φορείς μιας άνευ προηγουμένου γραφειοκρατικής συστηματοποίησης και εντατικοποίησης της βίας.

Η κεντρική πύλη του Άουσβιτς, του εμβληματικότερου των στρατοπέδων. «Arbeit macht frei - Η εργασία απελευθερώνει» αναγράφεται τραγικά ειρωνικά στο πάνω μέρος της. Πηγή: https://ww2today.com/18th-may-1943-ss-inspectors-assess-the-efficiency-of-auschwitz

Η κεντρική πύλη του Άουσβιτς, του εμβληματικότερου των στρατοπέδων. «Arbeit macht frei – Η εργασία απελευθερώνει» αναγράφεται τραγικά ειρωνικά στο πάνω μέρος της.
Πηγή: https://ww2today.com/18th-may-1943-ss-inspectors-assess-the-efficiency-of-auschwitz

Στρατόπεδα συγκέντρωσης είχαν πρωτοδημιουργηθεί στην Αφρική και στον πόλεμο των Μπόερς, στο πλαίσιο της όψιμης αποικιακής εξάπλωσης των ευρωπαϊκών μεγάλων δυνάμεων στη «Μαύρη ήπειρο». Στην ιστορική τους διαδρομή οι χώροι αυτοί μεταλλάσσονταν συνεχώς, ωστόσο, οι πιο δραματικές και δραστικές αλλαγές τους συνέβησαν στη διάρκεια του Β΄ Π.Π., οπότε τα στρατόπεδα εξελίχθηκαν σε χώρους μαζικής εξόντωσης. Και τότε χρησιμοποιήθηκαν για τον εγκλεισμό των αιχμάλωτων στρατιωτών από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές, ωστόσο στα χέρια των φασιστών και των ναζί αποτέλεσαν τους τόπους απόλυτης εκδήλωσης της βίας.

Ναζισμός και στρατόπεδα

Ήδη από την άνοδο του φασισμού στην Ιταλία και του ναζισμού στη Γερμανία δημιουργήθηκαν στρατόπεδα αρχικά ως χώροι συγκέντρωσης των αντιφρονούντων και των πραγματικών ή φανταστικών εχθρών…

Διαβάστε Περισσότερα…


Νταχάου (Dachau)

Το Νταχάου ήταν το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης το οποίο κατασκεύασαν οι ναζί το 1933 και λειτούργησε ως πρότυπο για τη δημιουργία άλλων παρόμοιων τόπων εγκλεισμού. Κατασκευάστηκε στη Γερμανία, με σκοπό αρχικά τον εγκλεισμό…

Διαβάστε Περισσότερα…


Άουσβιτς

Το Άουσβιτς υπήρξε το μεγαλύτερο και σημαντικότερο ναζιστικό στρατόπεδο, καθώς σε αυτό εξοντώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων στο πλαίσιο του ρατσιστικού – φυλετικού προγράμματος των ναζί. Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα σύμπλεγμα στρατοπέδων…

Διαβάστε Περισσότερα…ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
 • Hilberg R., The Destruction of the European Jews, CT: Yale Universit Press, Νιου Χέβεν 2003
 • Bauer Y., A History of the Holocaust. Franklin Watts, Νέα Υόρκη
 • Friedlaender S.,  Η ναζιστική Γερμανία και οι Εβραίοι, Πόλις, Αθήνα 2013.
 • Berenbaum, Michael; Yisrael Gutman, Αnatomy of the Auschwitz Death Camp. Indiana University Press – USHMM, Bloomington 1998.
 • Arad, Yitzhak (1984), “Operation Reinhard: Extermination Camps of Belzec, Sobibor and Treblinka”, Yad Vashem Studies XVI, pp. 205–239.
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
 • Λέβι Πρίμο, Αυτοί που Βούλιαξαν και αυτοί που Σώθηκαν, Άγρα, Αθήνα 2000.
 • Λέβι Πρίμο, Εάν αυτό Είναι ο Άνθρωπος, Άγρα, Αθήνα 2009.
 • Μπορόβσκι Ταντέους, Από ‘δω για τ’ Αέρια Κυρίες και Κύριοι,  Στοχαστής, Αθήνα, 1988.
 • Höss, Rudolf, Commandant of Auschwitz. The Autobiography of Rudolf Hoess, The World Publishing Company, Cleveland and New York 1959.
 • Keneally Thomas, Η Λίστα του Σίντλερ, Λιβάνης – Το Κλειδί, Αθήνα 1994.
 • Wiesel Elie. La Nuit. Les Éditions de Minuit, aris 1958.
ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ