Ο κινηματογράφος για τη Λατινική Αμερική

Ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς έχει γυρίσει 2 ταινίες με θέμα τις δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής: «Ο Αγνοούμενος» και το «Κατάσταση Πολιορκίας».

Η πρώτη ταινία πραγματεύεται την αγωνιώδη προσπάθεια ενός Αμερικανού να εντοπίσει τα ίχνη του προοδευτικών ιδεών γιου του που χάθηκαν στη διάρκεια του πραξικοπήματος Πινοσέτ. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του  Tσάρλς Χόρμαν. https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Horman

Το τρέιλερ της ταινίας:

image

Η δεύτερη ταινία αναφέρεται στην απαγωγή και εκτέλεση του πράκτορα της CIA Νταν Μιτριόνε (Dan Mittrione) στην Ουρουγουάη. Ο Μιτριόνε είχε αναλάβει την εκπαίδευση αστυνομικών και στρατιωτικών των καθεστώτων στη Λατινική Αμερική,  στην αντιμετώπιση αντιφρονούντων με αιχμή τα βασανιστήρια.

Το τρέιλερ της ταινίας:

Image

Η ταινία: «Η επίσημη ιστορία» (Official Story) πραγματεύεται μια πληγή της σύγχρονης ιστορίας της Αργεντινής. Την παράνομη υιοθεσία χιλιάδων παιδιών οικογενειών αντιφρονούντων από μεγαλοαστικές οικογένειες που ήταν φίλα προσκείμενες προς το δικτατορικό καθεστώς. Οι φυσικοί γονείς των παιδιών βασανίζονταν και εξαφανίζονταν από τη χούντα.

Το τρέιλερ της ταινίας:

image