Αργεντινή – Οι μητέρες της πλατείας της 20ης Μαΐου (Plaza de Mayo)

Πρόκειται για τις μητέρες των εξαφανισμένων νέων από τη χούντα της Αργεντινής. Συγκεντρώνονταν κάθε Πέμπτη στην πλατεία του Μάη στο Μπουένος Άιρες και διαμαρτύρονταν για την εξαφάνιση των παιδιών τους. Τυλιγμένες με μαντίλια που αναγράφονταν τα ονόματα των εξαφανισμένων, με φωτογραφίες τους και κεριά αποτελούν μία συγκλονιστική μαρτυρία για την αιμοσταγή δικτατορία της Αργεντινής.  Παρά την τρομοκρατία τα χρόνια του «βρόμικου πολέμου» οι μητέρες συγκεντρώνονταν στην πλατεία του Μάη από το 1977 και επί σχεδόν 30 χρόνια, ζητώντας να μάθουν τι απέγιναν τα παιδιά τους. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 10.000 νέοι συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν από το δικτατορικό καθεστώς. Μία από τις χειρότερες μεθόδους ήταν αυτή των «πτήσεων του θανάτου». Ναρκωμένοι οι φυλακισμένοι, τοποθετούνταν σε κοντέινερ που κατά τη διάρκεια της πτήσης ρίπτονταν στον ωκεανό.

Διαμαρτυρία από τις Μητέρες της Πλατείας Ντε Μάιο.

Διαμαρτυρία από τις Μητέρες της Πλατείας Ντε Μάιο. Η επίσημη ιστοσελίδα των Μητέρων: https://www.madres.org/navegar/nav.php

Σε πολλές περιπτώσεις οι εξαφανισμένοι νέοι είχαν οικογένεια και παιδιά. Τα παιδιά τους δίνονταν παράνομα για υιοθεσία σε μεγαλοαστικές οικογένειες ή οικογένειες αξιωματικών του καθεστώτος. Περισσότερα από 100 παιδιά έχουν βρει τις ρίζες των φυσικών γονιών τους από ένα σύνολο τουλάχιστον 500. Οι δίκες για τη διακρίβωση της θλιβερής αυτής υπόθεσης ακόμη συνεχίζονται. Οι θεωρούμενοι υπαίτιοι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη.

Για μια μουσική απόδοση για τις Μητέρες των Χαμένων Παιδιών

34 χρόνια μετά, το 2010, μία από τις μητέρες της Πλατείας Ντε Μάιο

34 χρόνια μετά, το 2010, μία από τις μητέρες της Πλατείας Ντε Μάιο που θρηνεί ακόμη την εξαφάνιση του γιου της και της γυναίκας του. Φωτογραφημένη από την Μαρί Τριγκονά (Marie Trigona)


Φωτογραφίες των εξαφανισμένων νέων της Αργεντινής

Φωτογραφίες των εξαφανισμένων νέων της Αργεντινής. Πηγή: https://www.sansvoixsansvisage.net/rubrique8.html