Η Μεσόγειος

Από τα αρχαία χρόνια η Μεσόγειος, η «δική μας θάλασσα» ήταν ένας κοινός γεωγραφικός προσδιορισμός, ένας όμορος υδάτινος τόπος που ένωνε τους λαούς και υμνείτο στα λυρικά ποιήματα για την ομορφιά και την απεραντοσύνη της. Μέσα από τις θαλάσσιες οδούς της μετέφερε ανθρώπους και αγαθά από το ένα μέρος στο άλλο.

Η Μεσόγειος θάλασσα όμως, η mare nostrum, σήμερα τείνει να γίνει ένα καταραμένο σύνορο, ένα εμπόδιο ανάμεσα στους ανθρώπους, ένα πελώριο θαλάσσιο χάσμα που χωρίζει  αυτούς που «ευημερούν» από αυτούς που «δυστυχούν». Σε μια αντίστροφη πορεία από αυτήν που ακολουθούσαν τα καράβια από τα λιμάνια της ευρωπαϊκής ηπείρου που φωτοβολούσε με τον πνεύμα της και τον υλικό της πλούτο στον «βάρβαρο» κόσμο, τα σαπιοκάραβα που αποπλέουν από τα παράλια της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής μεταφέρουν εκατοντάδες χιλιάδες δυστυχισμένους σε μια απέλπιδα προσπάθεια σωτηρίας. Δυστυχώς για χιλιάδες από αυτούς, τα νερά της Μεσογείου γίνονται ο υγρός τους τάφος.

Από τις κατεστραμμένες πόλεις στον δρόμο της προσφυγιάς. Φωτογραφία: https://foreignpolicy.com/2015/06/18/a-record-year-in-misery-the-world-has-never-seen-a-refugee-crisis-this-bad/?utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_term=%2AEditors+Picks&utm_campaign=New+Campaign

Από τις κατεστραμμένες πόλεις στον δρόμο της προσφυγιάς. Φωτογραφία: https://foreignpolicy.com/

Εν έτει 2014, τη χρονιά δηλαδή που η παγκόσμια οικονομία εμφανίζεται πιο αισιόδοξη για το μέλλον και οι δείκτες ευημερούν, αυτήν τη χρονιά  σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ο αριθμός των προσφύγων ανά τον κόσμο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Σχεδόν 60.000.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους και να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς. Ακολουθώντας τους παλαιούς ιστορικούς δρόμους τα καραβάνια των δυστυχισμένων καταλήγουν στις μεσογειακές ακτές, για να αντικρίσουν το απέραντο θαλάσσιο εμπόδιο που τους στερεί το δρόμο προς την  ελευθερία και την επιβίωση. Ένα νέο κερδοφόρο οικονομικό παιχνίδι έχει στηθεί για να εκμεταλλευτεί την ανθρώπινη δυστυχία. Θύματα των διακινητών, οι πρόσφυγες υποθηκεύουν τα πάντα και πολλές φορές την ίδια τους τη ζωή για να γλιτώσουν.

Ένα ταξίδι με ρίσκο την ίδια τη ζωή. Πηγή: https://www.globalresearch.ca/another-400-refugees-feared-dead-in-latest-mediterranean-sea-disaster/5443264

Ένα ταξίδι με ρίσκο την ίδια τη ζωή. Πηγή: https://www.globalresearch.ca

Δίχως σχέδιο και δίχως διάθεση για άμεση επίλυση, η διεθνής κοινότητα είναι απασχολημένη με οικονομικά ζητήματα και το προσφυγικό πρόβλημα είναι μόνο μία παράμετρος στη θεματική ατζέντα. Οι χώρες πρώτης εισόδου της προσφυγικής πλημμυρίδας, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που ξεπερνά τους σχεδιασμούς τους, την ίδια ώρα που οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις -οι οποίες αποτελούν τον δυνητικό προορισμό των κολασμένων της γης- οχυρώνονται για να αποφύγουν το επερχόμενο πρόβλημα. Η Ευρώπη έχει δημιουργήσει σημαντικές δομές για την κοινή οικονομική πολιτική και την ισχυροποίηση του ευρωπαϊκού  οράματος που εκφράζεται μέσα από το κοινό νόμισμα, αλλά δεν έχει υπολογίσει ότι η παγκοσμιοποιημένη οικονομία χρειάζεται και αντίστοιχη κοινωνική συνείδηση, ειδικά όταν το πρόβλημα γίνεται ευρωπαϊκό.

Η μνήμη έχει κοντά πόδια και πολλοί έχουν ξεχάσει την αντίστοιχη ευρωπαϊκή προσφυγική δυστυχία μερικές δεκαετίες νωρίτερα.

Σώζοντας πρόσφυγες στη Ρόδο. Πηγή: https://abcnews.go.com/WNT/understanding-eu-bound-refugees-risk-lives-cross-mediterranean/story?id=30451565

Σώζοντας πρόσφυγες στη Ρόδο. Πηγή: https://abcnews.go.com/

Χιλιάδες καράβια εξακολουθούν να πλέουν στις εμπορικές οδούς της Μεσογείου και να μεταφέρουν με ασφάλεια και υψηλές προδιαγραφές τον υλικό πλούτο που επιβεβαιώνει την ευημερία των αριθμών. Αντίθετα οι ανθρώπινες ψυχές διακινούνται κατά δεκάδες σε υπερφορτωμένες βάρκες που συχνά γίνονται ναυάγια και ο υγρός τάφος τους.

Η θάλασσα της Μεσόγειου εμφανίζεται ως το μεγάλο όπλο που χρησιμοποιεί η Ευρώπη για να αποφύγει να αντικρίσει το ανθρωπιστικό πρόβλημα που γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα. Οι άνθρωποι του Κάτω Κόσμου είναι πολλοί, πάρα πολλοί και χτυπούν την πόρτα μας.

Η ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα: https://www.unhcr.gr/

 

Ντοκιμαντέρ για το δράμα των προσφύγων. Ευρώπη ή θάνατος.

https://www.youtube.com/watch?v=Tj3AkgVqiF4