Ο Φόβος της Βαρβαρότητας

Το «βάρος» του λευκού ανθρώπου. «Οι Τευτονικές φυλές οφείλουν να εκπολιτίσουν όσους είναι πολιτικά απολίτιστοι. Οφείλουν να έχουν μια αποικιακή πολιτική. Οι φυλές των βαρβάρων εάν αποδειχθούν ανίκανες να αποδεχθούν τον πολιτισμό πρέπει να παραμεριστούν...», Εφημερίδα, The Journal, Detroit, USA, Πηγή: seeker-lotswife.blogspot.com

Το «βάρος» του λευκού ανθρώπου. «Οι Τευτονικές φυλές οφείλουν να εκπολιτίσουν όσους είναι πολιτικά απολίτιστοι. Οφείλουν να έχουν μια αποικιακή πολιτική. Οι φυλές των βαρβάρων εάν αποδειχθούν ανίκανες να αποδεχθούν τον πολιτισμό πρέπει να παραμεριστούν…», Εφημερίδα, The Journal, Detroit, USA, Πηγή: seeker-lotswife.blogspot.com

Οι «εκπολιτιστικές» μέθοδοι που χρησιμοποίησαν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις για την καθυπόταξη των επιτόπιων κοινωνιών στον αποικιακό χώρο, προκάλεσαν ένα κύμα ανησυχίας στις μακρινές και ευημερούσες μητροπόλεις. Τι θα γινόταν άραγε στην περίπτωση που η αγριότητα αυτών των συγκρούσεων περνούσε στην «πολιτισμένη» πλευρά του πλανήτη;

Η υπόθεση δεν ήταν καθαρά υποθετική καθώς η απειλή ενός ενδο-ευρωπαϊκού πολέμου, είτε μεταξύ εθνών, είτε εσωτερικού, μεταξύ κοινωνικών τάξεων, στοίχειωνε την ισχυρή Ευρώπη. Το γεγονός ότι κόντευε να κλείσει ένας ολόκληρος αιώνας από την εποχή των ναπολεόντειων πολέμων χωρίς να υπάρξουν στη Γηραιά Ήπειρο συρράξεις παρόμοιου μεγέθους και διάρκειας, ελάχιστα παρηγορούσε τους Ευρωπαίους. Ο κόσμος τους εξάλλου συνεχώς άλλαζε, όχι μόνο στις παρυφές του κόσμου αλλά και στο εσωτερικό της ηπείρου, όπου η ενοποίηση της Ιταλίας και της Γερμανίας, μετέβαλε δραματικά τον πολιτικό χάρτη.

Ο δημόσιος περί ειρήνης λόγος συμπορευόταν την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα με τις θεωρίες που υμνούσαν την πολιτιστική και πνευματική, φυλετική σε τελευταία ανάλυση, ανωτερότητα των Ευρωπαίων. Παρά τους ανταγωνισμούς που χώριζαν τις πρωτεύουσες, διακρινόταν μια κοινή αντίληψη ως προς τη διαφορά των λευκών Ευρωπαίων από τον υπόλοιπο κόσμο. Το ζητούμενο ήταν να μη συμβούν τα όσα συνέβαιναν στον κόσμο μέσα στο λίκνο του πολιτισμού, την ίδια την Ευρώπη.

Το Συρματόπλεγμα

Το συρματόπλεγμα υπήρξε μια καταλυτική εφεύρεση για την οικονομική απογείωση του καπιταλισμού. Χάρη σε αυτήν, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα χώρισαν αποτελεσματικά οι βοσκότοποι που εξυπηρετούσαν την κτηνοτροφία…

Διαβάστε Περισσότερα…


Σοσιαλδημοκρατία

Ο φόβος για εσωτερικές αναταρραχές ανάλογες με εκείνες που συντάραξαν την ήπειρο στα 1830 και στα 1848, αντιμετωπίστηκε με πολιτικές διαδρομές. Στα 1889, στο εορταστικό, με την έννοια του αρχαίου θριάμβου…

Διαβάστε Περισσότερα…



Από τη Φασόντα στη Χάγη

Καθώς ο λαμπρός για την Ευρώπη 19ος αιώνας πλησίαζε προς το τέλος του, μια αλληλοδιαδοχή γεγονότων δημιούργησε φόβους και ανησυχίες για τη σταθερότητα του αποικιακού «εκπολιτιστικού» οικοδομήματος…

Διαβάστε Περισσότερα…


Η Συνθήκη της Χάγης

Στο τέλος του Αυγούστου 1898, σε μια συγκυρία όπου ο πόλεμος φαινόταν να επανέρχεται ως επικίνδυνη επιλογή στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα (Σουδάν, Κίνα, Κρήτη, Κούβα, Φιλιππίνες κλπ.), ο Τσάρος Νικόλαος Β΄…

Διαβάστε Περισσότερα…



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Green Dominic, Three Empires on the Nile: The Victorian Jihad, 1869-1899, Free Press, 2007.
  • Scott James Brown (editor), The Hague Conventions and Declarations of 1899 and 1907, Carnegie Endowment for International Peace, Oxford University Press, 1915.
ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ