Η Δικτατορία στη Χιλή

Από το 1970 εκλεγμένος Πρόεδρος της Χιλής ήταν ο Σαλβαντόρ Αγιέντε (Salvador Allente), ένας μετριοπαθής σοσιαλιστής. Εφάρμοσε ένα ευρύ πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που προέβλεπε και εθνικοποίηση σημαντικών οικονομικών δομών της χώρας. Αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις των βορειοαμερικανικών πολυεθνικών εταιρειών που ήλεγχαν τις πλουτοπαραγωγικές περιοχές της χώρας (βλέπε χαλκός). Οι ΗΠΑ επιχείρησαν με μια σειρά ενεργειών (δωροδοκίες – απεργίες φορτηγών) να υπονομεύσουν την κυβέρνηση Αγιέντε. Μετά την αποτυχία τους οδηγήθηκαν στη λύση της βίαιης ανατροπής.

Το προεδρικό μέγαρο στις φλόγες

Το προεδρικό μέγαρο στις φλόγες μετά τον ανηλεή βομβαρδισμό από αεροπλάνα και στρατεύματα των πραξικοπηματιών. Φωτογραφία του Ενρίκε Αρασένια (Enrique Aracena), Εφημερίδα Ελ Μερκούριο (El Mercurio)

Βίκτορ Χάρα (Victor Jara)

Βίκτορ Χάρα (Victor Jara)

Το 1973, επί κυβερνήσεως Νίξον και υπουργίας των εξωτερικών από τον Χένρι Κίσινγκερ, πραγματοποιήθηκε αιματηρό πραξικόπημα υπό τον Στρατηγό Πινοσέτ. Το Προεδρικό Μέγαρο της χώρας βομβαρδίστηκε, εκατοντάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν και ο Σαλβαντόρ Αγιέντε βρέθηκε νεκρός μαζί με τους συνεργάτες του στα ερείπια του μεγάρου. Η δικτατορία που επιβλήθηκε ήταν εξαιρετικά σκληρή με φυλακίσεις, βασανισμούς, δολοφονίες και εξαφανίσεις ανθρώπων οι οποίοι αντιτίθεντο σε αυτήν. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι συνελήφθησαν, 40.000 βασανίσθηκαν και περισσότεροι από 3.000 δολοφονήθηκαν. Εκατοντάδες ακόμη και σήμερα παραμένουν «αγνοούμενοι».

Ο Βίκτορ Χάρα (Victor Jara) ήταν διάσημος ποιητής και τραγουδιστής στη Χιλή. Συνελήφθη στο πραξικόπημα και μεταφέρθηκε με χιλιάδες ακόμα πολιτικούς κρατούμενους στο Στάδιο της Χιλής. Αφού υπέστη φρικτά βασανιστήρια δολοφονήθηκε. Ένα από τα πλέον γνωστά του τραγούδια:The Overthrow Of Democratic Chile Part 2 (Salvador Allende) 

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Χιλής Αγιέντε

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Χιλής Αγιέντε με άνδρες της προσωπικής του φρουράς στο Προεδρικό Μέγαρο κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος. Λίγες ώρες μετά θα κείτεται νεκρός. Φωτογραφία του Ορλάντο Λάγος που κέρδισε το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας για το 1973 (World Press Photo of the Year)

 

Όπως και στην Αργεντινή έτσι και τη Χιλή εκατοντάδες νέοι άνθρωποι «εξαφανίστηκαν» από την στρατιωτική δικτατορία.

Σαράντα χρόνια μετά το πραξικόπημα στη Χιλή

Σαράντα χρόνια μετά το πραξικόπημα στη Χιλή, η τύχη πολλών ακόμη αγνοουμένων παραμένει άγνωστη. Η προσπάθεια της Διεθνούς Αμνηστίας για την αλήθεια συνεχίζεται: https://www.amnesty.org/en/news/chile-40-years-pinochet-s-coup-impunity-must-end-2013-09-10

Οι Ηνωμένες Πολιτείες 30 χρόνια μετά το πραξικόπημα ζήτησαν δημόσια συγγνώμη για τον ρόλο τους στην κατάλυση της δημοκρατίας στη Χιλή.

https://www2.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB/NSAEBB8/nsaebb8.htm

Ντοκιμαντέρ για τη δικτατορία στη Χιλή και την ανάμειξη της οικονομικής Σχολής του Σικάγο:

Μέρος 1ο


Μέρος 2ο