Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) – Νέλσον Μαντέλα

Οι 8 καταδικασμένοι στη δίκη της Ριβόνια μετά τη δίκη. Ακατάβλητο κουράγιο για δεκαετίες. Πηγή: https://www.theguardian.com/world/2013/dec/05/nelson-mandela-obituary

Οι 8 καταδικασμένοι στη δίκη της Ριβόνια μετά τη δίκη. Ακατάβλητο κουράγιο για δεκαετίες. Πηγή: https://www.theguardian.com/world/2013/dec/05/nelson-mandela-obituary

Το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) υπήρξε ο κύριος πολιτικός εκφραστής του αγώνα των μαύρων της Νοτίου Αφρικής εναντίον του απαρτχάιντ, ένα απελευθερωτικό κίνημα με ιδεολογικό υπόβαθρο εντός των συνόρων της χώρας.

Μέσα από τη διαδικασία χειραφέτησης των μη λευκών κατοίκων και της συνειδητοποίησης των διακρίσεων εις βάρος τους, προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας ενός πολιτικού φορέα αντιπροσώπευσής τους απέναντι στη λευκή άρχουσα τάξη. Παρά το γεγονός ότι η πολιτική εκπροσώπηση των μαύρων, των μιγάδων και των ασιατών κατοίκων της Νότιας Αφρικής δεν ήταν μια καινούργια υπόθεση, ήταν το ANC που κατάφερε να σχηματοποιήσει και να αναγάγει τον αγώνα κατά των διακρίσεων σ’ ένα δυναμικό επίπεδο πολιτικών αρχών που ξεπερνούσε τις φυλετικές αναφορές. Σε μια εποχή που σε όλη την Αφρική δημιουργούνταν αντιαποικιακά κινήματα, το ANC ήρθε σ’ επαφή με νέες πολιτικές και κοινωνικές ιδέες που αναγνώριζαν τις κοινωνικές ανισότητες, απέρριπταν τις φυλετικές διακρίσεις και προέβλεπαν τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου τρόπου οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας. Στην ουσία το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο αντιμετώπισε το καθεστώς με πολιτικούς όρους ανάγοντας το πρόβλημα του απαρτχάιντ σε μια μέθοδο διασφάλισης της εξουσίας από μια μειοψηφική ελίτ της άρχουσας τάξης που ήταν λευκή.

Οι σοσιαλιστικές δημοκρατικές ιδέες από τις οποίες εμφορείτο το ANC ήταν ένας ακόμα λόγος για τον αυταρχισμό του απαρτχάιντ και τη σκλήρυνση του καθεστώτος της Νότιας Αφρικής. Στην ουσία ήταν μια προσπάθεια παραμονής στην εξουσία με κάθε τρόπο. Το ANC όμως κατάφερε να δημιουργήσει μια πολιτική ατζέντα με δίκαια αιτήματα που απογύμνωσε το καθεστώς από επιχειρήματα και το εξέθεσε στα μάτια όλου του κόσμου.

Υπό την ηγεσία του Νέλσον Μαντέλα το ANC θα ισχυροποιηθεί και θα αναδειχτεί σε αντίπαλο δέος της λευκής άρχουσας τάξης. Ο Νέλσον Μαντέλα θα συλληφθεί και θα καταδικαστεί για την πολιτική του δράση σε ισόβια κάθειρξη το 1964 στην περίφημη δίκη των 8 της Ριβόνια. Η σταθερή και αμετάβλητη στάση του μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες φυλάκισης και απόλυτης απομόνωσης, θα τον αναδείξουν στον απόλυτο ηγέτη του αγώνα των μαύρων της χώρας. Το όνομά του θα γίνει τραγούδι, ύμνος και θρύλος και τα κάγκελα της φυλακής δεν θα μπορέσουν να υποτάξουν το ελεύθερο πνεύμα του.

Όταν απελευθερώθηκε το 1990, ο Νέλσον Μαντέλα είχε συμπληρώσει περισσότερα από 26 χρόνια διαρκούς φυλάκισης. Το επόμενο επίτευγμά του θα είναι ότι βγαίνοντας από τη φυλακή θα  προσπαθήσει να ενώσει τη χώρα του για να εξασφαλίσει έναν πιο δίκαιο κόσμο για όλους τους κατοίκους της Νότιας Αφρικής. Η βράβευσή του το 1993 με το Νόμπελ Ειρήνης, από κοινού με τον Φρεντερίκ Ντε Κλερκ, τον τελευταίο λευκό Πρόεδρο που τον αποφυλάκισε, θα είναι απλώς η επιβράβευση της προσπάθειας ενός ανθρώπου για τον λαό του. Με τη συμφιλιωτική του πολιτική ο Μαντέλα θα αποδείξει ότι το μίσος δεν έχει θέση όταν κάποιος έχει το δίκιο με το μέρος του.

Υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές για τις ομιλίες και τα αποφθέγματα που αποδίδονται στον Νέλσον Μαντέλα. Η απολογία του όμως στη δίκη της Ριβόνα που κράτησε 4 ώρες, στο κατώφλι της καταδίκης του σε θάνατο, αποτελεί μνημείο για την αφοσίωση ενός ανθρώπου στον αγώνα του. Η απολογία του τελείωνε ως εξής:

«Κατά τη διάρκεια της ζωής μου αφιερώθηκα στον αγώνα των ανθρώπων της Αφρικής. Αγωνίστηκα εναντίον της λευκής κυριαρχίας και αγωνίστηκα εναντίον της μαύρης κυριαρχίας. Έχω στην καρδιά μου το ιδανικό μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας στην οποία όλοι οι άνθρωποι θα ζουν μαζί σε αρμονία και με ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό για το οποίο ελπίζω να ζήσω και να το καταφέρω αλλά αν πρέπει, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω».

 

 

 

Το μουσείο για το απαρτχάιντ στο Γιοχάνεσμπουργκ https://www.apartheidmuseum.org/

Το μουσείο για το απαρτχάιντ στο Γιοχάνεσμπουργκ https://www.apartheidmuseum.org/

Η φυλακή του Νέλσον Μαντέλα και των συντρόφων του έχει μετατραπεί σε μουσείο για το απαρτχάιντ. Εδώ οι ιστορίες των φυλακισμένων: https://www.robben-island.org.za/stories

Η ιστοσελίδα για το ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα

https://www.nelsonmandela.org/

 

Ένα τραγούδι για τον Νέλσον Μαντέλα. Το βρετανικό συγκρότημα των Specials (The Special AKA) έγραψε το τραγούδι “Free, Nelson Mandela”, που έγινε παγκόσμια επιτυχία.

 

Τραγούδι ενάντια στο απαρτχάιντ που στηλιτεύει την ύπαρξη παραθεριστικών θέρετρων πολυτελείας για λευκούς στη Νότια Αφρική.

 

Ένα ντοκιμαντέρ 13 λεπτών για τη ζωή του Νέλσον Μαντέλα.