Άουσβιτς

Κρεματόριο στο Άουσβιτς Ι, εσωτερικά. Πηγή: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Crematorium_at_Auschwitz_I_2012.jpg φωτ. του Marcin Białek.

Κρεματόριο στο Άουσβιτς Ι, εσωτερικά.
Πηγή: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Crematorium_at_Auschwitz_I_2012.jpg φωτ. του Marcin Białek.

Το Άουσβιτς υπήρξε το μεγαλύτερο και σημαντικότερο ναζιστικό στρατόπεδο, καθώς σε αυτό εξοντώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων στο πλαίσιο του ρατσιστικού – φυλετικού προγράμματος των ναζί. Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα σύμπλεγμα στρατοπέδων συγκέντρωσης, καταναγκαστικής εργασίας και μαζικής εξόντωσης ανθρώπων. Αρχικά στέλνονταν εκεί πολιτικοί κρατούμενοι αλλά στη συνέχεια το Άουσβιτς αποτέλεσε το σημαντικότερο εργαλείο στην εφαρμογή της «τελικής λύσης».

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκεί, από τους οποίους το 90% ήταν Εβραίοι. Τα πιο αποτρόπαια και βασανιστικά ιατρικά πειράματα σε ανθρώπους έλαβαν χώρα εκεί. Το Μπίρκεναου, ένα μέρος το συγκροτήματος ήταν συνώνυμο του θανάτου. Εκεί εξοντώθηκε μεγάλος αριθμός Εβραίων, ανάμεσά τους και χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης

Στις αρχές Φεβρουαρίου του 1943 ένας από τους αρχιτέκτονες της εξόντωσης των Εβραίων της Ευρώπης ο Άντολφ Άιχμαν έστειλε στη Θεσσαλονίκη, τον Ντίτερ Βισλιτσένι, έναν από τους πιο έμπιστους «ειδικούς» του για να προχωρήσει στην γερμανοκρατούμενη πόλη η επιχείρηση της περιβόητης «τελικής λύσης». Ο Βισλιτσένι με συνεργάτη τον Αλόις Μπρούνερ και με την ενεργό συμμετοχή και βοήθεια των SS και της Βέρμαχτ, καθώς και των ελληνικών αρχών της πόλης ξεκίνησαν ένα οργανωμένο σχέδιο παγίδευσης των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Έτσι από τις 15 Μαρτίου ξεκίνησαν οι σιδηροδρομικές αποστολές προς το στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς. Εκεί μεταφέρθηκαν 46.091 από τους 56.000 Εβραίους της πόλης το σύνολο, σχεδόν, των οποίων βρήκαν τραγικό θάνατο στους θαλάμους αερίων.

Με την άφιξή τους στο στρατόπεδο του Άουσβιτς, τα θύματα υποχρεώνονταν να παραδώσουν όλα τα υπάρχοντά τους. Τα υπάρχοντα αυτά των κρατουμένων συσκευάζονταν και στέλνονταν στη Γερμανία για να μοιραστούν στους πολίτες του Ράιχ ή να χρησιμοποιηθούν από την γερμανική βιομηχανία ως πρώτη ύλη.

Τον Ιανουάριο του 1945 όταν τα σοβιετικά στρατεύματα πλησίαζαν το στρατόπεδο οι ναζί υποχρέωσαν τους φυλακισμένους σε μια «πορεία θανάτου» μέσα στα χιόνια προς το εσωτερικό του Γ΄ Ράιχ. Στη διάρκεια αυτής της πορείας χιλιάδες ήταν τα θύματα από το κρύο και τις κακουχίες. Το στρατόπεδο του Άουσβιτς ελευθερώθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα στις 27 Ιανουαρίου 1945.

Φιλμ: Liberation of Auschwitz

Το παρακάτω φιλμ δείχνει τους σωρούς ή τα πακεταρισμένα προσωπικά είδη των Εβραίων τα οποία μεταφέρονταν στη Γερμανία την ώρα που οι ιδιοκτήτες τους όδευαν στα στρατόπεδα εξόντωσης.