Ο Ναζισμός στην Εξουσία

Ομιλία του Αδόλφου Χίτλερ στο Ράιχσταγκ στις 11 Νοεμβρίου 1941. (Πηγή: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_183-B06275,_Berlin,_Reichstagssitzung,_Rede_Adolf_Hitler.jpg )

Ομιλία του Αδόλφου Χίτλερ στο Ράιχσταγκ στις 11 Νοεμβρίου 1941.
(Πηγή: https://commons.wikimedia.org/)

Ο γερμανικός λαός είχε γαλουχηθεί με την ιδέα του «ξεχωριστού έθνους», που είναι ανώτερο από τα υπόλοιπα όπως το όριζε ο Φίχτε από τις αρχές του 19ου αιώνα. Μέσα από αυτήν την αντίληψη – αντίθετη στην ιδέα του γαλλικού εθνικισμού περί ισονομίας πολιτών- ιδρύθηκε το γερμανικό κράτος και πάνω σε αυτήν την ιδέα διάκρισης και αποκλεισμού των άλλων (ρατσισμός, αντισημιτισμός) συνδυασμένη με τα μεγάλα γεγονότα της εποχής διαμορφώθηκε η βασική γερμανική εθνική ιδέα.

Η ήττα στον α΄ παγκόσμιο πόλεμο έγινε αισθητή για τους Γερμανούς κυρίως μέσα από τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, (καθώς το πολεμικό μέτωπο ήταν μακριά): με την κατάρρευση του Κάιζερ Γουλιέλμου Β΄ και του Ράιχ του και την ανάληψη της εξουσίας από τους σοσιαλδημοκράτες. Η ανακωχή που υπέγραψαν οι τελευταίοι ενώ οι Σπαρτακιστές με τον Καρλ Λίμπνεχτ είχαν μόλις ανακηρύξει τη σοσιαλιστική δημοκρατία, ο χρόνιος πόλεμος και οι περιπλανώμενοι στρατιώτες, οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις των εργατών μιας προηγηθείσας ραγδαίας διαδικασίας εκβιομηχάνισης, δημιουργούσαν μία έκρυθμη κατάσταση. Η τελευταία επιδεινώθηκε και με τη θανατηφόρα επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε λόγω της επιμήκυνσης του αποκλεισμού εκ μέρους των νικητών σε βάρος της Γερμανίας. Η δολοφονία των Καρλ Λίμπνεχτ και Ρόζας Λούξεμπουργκ έφερε την οριστική ρήξη ανάμεσα σε σοσιαλδημοκράτες και κομμουνιστές, και προδιέγραψε το δημοκρατικό έλλειμμα στη δημοκρατία της Βαϊμάρης.

Οι κάτοικοι των μεγάλων γερμανικών πόλεων σε απόγνωση ήδη, στρέφονταν σε μεγάλο βαθμό προς τον εθνικισμό εναντίον κομμουνιστών και Εβραίων. Με τη συνθήκη των Βερσαλλιών και τους όρους της, ο δρόμος για το ναζισμό, το «λυτρωτικό του αντισημιτισμό» και τα σχέδιά του για μια δουλική «Νέα Ευρώπη» είχε ανοίξει. Πολύ σύντομα η Γερμανία έγινε το κέντρο της σύγκρουσης μεταξύ επανάστασης (Οκτωβριανής) και αντεπανάστασης (Φασισμός, ναζισμός) και σε πανηπειρωτική κλίμακα έγινε το κέντρο ενός «ευρωπαϊκού εμφυλίου πολέμου».

Νόμοι της Νυρεμβέργης

Ήδη από το καλοκαίρι του 1934 το αξίωμα του προέδρου του Ράιχ, του καγκελαρίου και του αρχηγού του στρατού συγχωνεύθηκαν σε ένα. Ο Χίτλερ έγινε Φύρερ και απόλυτος άρχοντας του γερμανικού έθνους.  Ήδη από το καλοκαίρι του 1934 το αξίωμα του προέδρου του Ράιχ…

Διαβάστε Περισσότερα…


Η Νύχτα των Κρυστάλλων

Ο όρος Kristallnacht (Κρίσταλναχτ, που σημαίνει στα γερμανικά η «Νύχτα των Κρυστάλλων»), περιγράφει το μαζικό πανεθνικό πογκρόμ στη Γερμανία και στην Αυστρία τη νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου 1938. Ο στόχος ήταν οι Εβραίοι πολίτες…

Διαβάστε Περισσότερα…


Η λογοτεχνία για τον Ναζισμό στη Γερμανία

Ο Όσκαρ Μάτσερατ, η κεντρική μορφή  του συγκλονιστικού μυθιστορήματος του Γκίντερ Γκρας, είναι ένας προκλητικός νάνος που συνήθως τσιρίζει και χτυπά μανιωδώς το τύμπανό του. Ο πρωταγωνιστής…

Διαβάστε Περισσότερα…



ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

https://www.projetaladin.org/holocaust/en/history-of-the-holocaust-shoah/the-nazi-regime.html