Αιθιοπία

Η φασιστική Ιταλία είχε την πρόθεση να γίνει και αυτή μια αποικιοκρατική δύναμη έστω και καθυστερημένα αφού Αγγλία και Γαλλία ήταν αδιαφιλονίκητα κυρίαρχες στην Αφρική. Μετά τη Λιβύη, στο κέντρο των επιδιώξεων μπήκε η Αιθιοπία. Για τον ιταλικό εθνικισμό η χώρα της Αφρικής ήταν μια ανοιχτή πληγή μετά την οδυνηρή αποτυχία το 1895 στην πρώτη προσπάθεια κατάκτησής της. Ο ιταλικός φασισμός θα κέρδιζε κύρος και γόητρο στην ενδεχόμενη επικράτηση.subunitImg2_1

Το γεγονός ότι η Αιθιοπία ήταν μέλος της Κοινωνίας των Εθνών, δεν εμπόδισε τον Μουσολίνι να εκστρατεύσει εναντίον της. Με μια σειρά ενεργειών, όπως βομβαρδισμούς με χημικά αέρια μουστάρδας, καταστροφές νοσοκομείων και ομαδικές εκτελέσεις, ο ιταλικός φασισμός επιχείρησε να ολοκληρώσει το όραμα της δημιουργίας της νέας ιταλικής αυτοκρατορίας με κάθε κόστος. Όπως είπε και ο στρατηγός Γκρατσιάνι: «Ο Ντούτσε θα έχει την Αιθιοπία είτε με τους Αιθίοπες, είτε χωρίς». Οι κυρώσεις της Κοινωνίας των Εθνών κατά της Ιταλίας ήταν ασήμαντες και ανεστάλησαν μετά την ολοκληρωτική κατάληψη της χώρας.

Σε συνέχεια της Λιβύης, το πρόγραμμα στην Αιθιοπία προέβλεπε την εγκατάσταση Ιταλών κατοίκων και τη δημιουργία μεγαλόπνοων έργων για τη δόξα του φασιστικού imperium.

Στον χάρτη απεικονίζεται η επίθεση των ιταλικών δυνάμεων κατά της Αιθιοπίας. Ενδεικτικό της ευρύτερης αποικιοκρατικής πολιτικής είναι η απεικόνιση στον χάρτη της Σομαλίας η οποία διαιρείται σε 3 μέρη, ιταλική, αγγλική και γαλλική Σομαλία.

Επίκαιρα της εποχής για την επίθεση του Μουσολίνι κατά της Αιθιοποίας

https://www.icrc.org/fre/resources/documents/misc/5rqers.htm

Επίθεση με χημικά αέρια σε χωριό στην Αιθιοπία

Επίθεση με χημικά αέρια σε χωριό στην Αιθιοπία. Πηγή: Άρθρο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού για τις ιταλικές επιθέσεις με χημικά εναντίον του άμαχου πληθυσμού στην Αιθιοπία.