Η Νύχτα των Κρυστάλλων

Υλικές ζημιές από τη Νύχτα των Κρυστάλλων.

Υλικές ζημιές από τη Νύχτα των Κρυστάλλων.
(Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Kristallnacht)

Ο όρος Kristallnacht (Κρίσταλναχτ, που σημαίνει στα γερμανικά η «Νύχτα των Κρυστάλλων»), περιγράφει το μαζικό πανεθνικό πογκρόμ στη Γερμανία και στην Αυστρία τη νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου 1938.

Ο στόχος ήταν οι Εβραίοι πολίτες όλης της χώρας. Τις ημέρες εκείνες, το συνέδριο υψηλόβαθμων στελεχών που συγκάλεσε ο Γκέρινγκ στο Υπουργείο Αερομεταφορών, άρχιζε με την ομιλία του ως εξής: «Κύριοι, η σημερινή συνάντηση είναι αποφασιστικής σημασίας. Έλαβα μια επιστολή από τον Bormann, υπαρχηγό του επιτελείου του Φύρερ. Σύμφωνα με αυτές το Εβραϊκό Ζήτημα θα πρέπει στο εξής να αντιμετωπιστεί συντονισμένα και να επιλυθεί οριστικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.[…]».(Saul Friendlander, 2013, σ. 316)

Τα επεισόδια ξέσπασαν με περίσσια αγριότητα. Τα θύματα ανάμεσα στους Εβραίους ήταν εκατοντάδες. Επιπλέον, 30.000 συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εβραϊκά σπίτια, νοσοκομεία και σχολεία λεηλατήθηκαν, ενώ οι επιτιθέμενοι κατεδάφιζαν τα κτίρια με βαριοπούλες. Πάνω από 1.000 συναγωγές κάηκαν (95 στη Βιέννη) και πάνω από 7.000 εβραϊκές επιχειρήσεις καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές.

Επιζώντες του Ολοκαυτώματος θυμούνται τη Νύχτα των Κρυστάλων

Οι Times έγραψαν: «Καμία ξένη προπαγάνδα που θα ήθελε να αμαυρώσει τη Γερμανία δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με τις πυρπολήσεις, τους ξυλοδαρμούς και τις τυφλές επιθέσεις σε ανυπεράσπιστους και αθώους ανθρώπους, πράξεις που ντρόπιασαν αυτήν τη χώρα χθες.” Ο διεθνής θόρυβος μπορεί να ήταν μεγάλος αλλά η σύσκεψη στο Εβιάν τον Ιούλιο του 1938 είχε ήδη αποκαλύψει τις προθέσεις της διεθνούς κοινότητας και των τότε μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία) εναντίον των Εβραίων της Ευρώπης.

Το πρόσχημα για τις επιθέσεις ήταν η δολοφονία στο Παρίσι του Γερμανού διπλωμάτη Ernst vom Rath από τον Herschel Grynszpan, έναν Πολωνοεβραίο που είχε γεννηθεί στη Γερμανία και ζούσε στο Παρίσι. Κίνητρο του τελευταίου οι ταλαιπωρίες που είχε υποστεί ο ίδιος νωρίτερα και οι γονείς του που παρέμειναν ακόμη στη Γερμανία.

Η Νύχτα των Κρυστάλλων ακολουθήθηκε από πρόσθετες οικονομικές και πολιτικές διώξεις των Εβραίων, και μπορεί να θεωρηθεί η απαρχή της «Τελικής Λύσης» και του Ολοκαυτώματος.