Η Γέννηση Του Έθνους

Για αρκετές χώρες ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν η κρίσιμη καμπή για το χτίσιμο της ιδέας του έθνους· οι λαοί μετανάστες του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστραλίας, σταδιακά και μέσα από την πολεμική διαδικασία διαμόρφωσαν τη δική τους εθνική συνείδηση και τα δικά τους σημεία αναφοράς, τη σημαία, την πατρίδα. Αυτό συνέβη μέσα από μια πραγματική εκατόμβη θυμάτων, ένα ανθρώπινο σφαγείο. Τα πεδία των μαχών του Μεγάλου Πολέμου αποτέλεσαν την αφορμή για την απομάκρυνση από τις πατρίδες των μακρινών προγόνων. Στην προκειμένη περίπτωση, οι χώρες αυτές που ήταν κυρίως δεμένες στο άρμα της Βρετανικής αυτοκρατορίας, απέκτησαν σταδιακά τη δική τους αυθύπαρκτη υπόσταση. Το αίμα που χυνόταν στα πεδία των μαχών είχε πλέον εθνική ταυτότητα: Καναδική, αυστραλέζικη κ.ο.κ.  Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, όπως σε αυτήν  της Ιρλανδίας ή σε αυτή της Ινδίας, η διαδικασία αυτή υπήρξε και χρονοβόρα και αιματηρή λόγω της βρετανικής αποικιοκρατικής πολιτικής.

Οι πύλες του Άδη: Το καναδικό μνημείο στο Βίμι Ριτζ (Vimy Ridge) της Γαλλίας. Πηγή: Βιβλίο John Garfield, The Fallen.

Οι πύλες του Άδη: Το καναδικό μνημείο στο Βίμι Ριτζ (Vimy Ridge) της Γαλλίας. Πηγή: Βιβλίο John Garfield, The Fallen.

Το καναδικό μνημείο πεσόντων στο Βίμι Ριτζ βρίσκεται στο πολεμικό πεδίο όπου τον Απρίλιο του 1917 για πρώτη φορά στην ιστορία του πολέμου, 4 αμιγώς καναδικές ταξιαρχίες επιτέθηκαν στον εχθρό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο στρατηγός Ρος (Brigadier General A.E. Ross): «Σ’ εκείνα τα λίγα λεπτά ήμουν μάρτυρας της γέννησης ενός έθνους». Οι Καναδοί στρατιώτες θα πολεμήσουν γενναία διαπερνώντας τις γερμανικές γραμμές, σε πολλές περιπτώσεις με εφ’ όπλου λόγχη. Μια πύρρειος νίκη αφού από τους 15.000 στρατιώτες, θα υπάρχουν 3.598 νεκροί και 7.000 τραυματίες. Το Βίμι Ριτζ θα είναι το μέρος της θυσίας του νεογέννητου καναδικού έθνους, όπως ακριβώς θα είναι η Καλλίπολη για τους Αυστραλούς και τους Νεοζηλανδούς.

Το μνημείο του Βίμι Ριτζ θα αποκαλυφθεί το 1936 ως μνημείο των 60.000 Καναδών πεσόντων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Μόνο στη Γαλλία υπήρξαν 11.285 Καναδοί νεκροί  χωρίς γνωστό σημείο ταφής. Τα ονόματά τους είναι χαραγμένα στη βάση του μνημείου.

Λεπτομέρεια του μνημείου.  Πηγή: https://www.warmuseum.ca/cwm/exhibitions/vimy/sculptures_e.shtml

Λεπτομέρεια του μνημείου. Πηγή: https://www.warmuseum.ca/cwm/exhibitions/vimy/sculptures_e.shtml

Οι δύο πυλώνες του μνημείου στέκονται σε ύψος 30 μέτρων από τη βάση. Ο ένας πυλώνας συμβολίζει τον Καναδά και ο άλλος τη Γαλλία, δύο χώρες ενωμένες στη θυσία του Μεγάλου Πολέμου.

Οι πύλες του Άδη: Το καναδικό μνημείο στο Βίμυ Ρίτζ (Vimy Ridge) της Γαλλίας. Πηγή: Βιβλίο John Garfield, The Fallen.

Οι πύλες του Άδη: Το καναδικό μνημείο στο Βίμυ Ρίτζ (Vimy Ridge) της Γαλλίας. Πηγή: Βιβλίο John Garfield, The Fallen.

Η εικόνα του μνημείου από μακριά αποκαλύπτει μια διαφορετική προοπτική. Δεν αποτελεί απλώς ένα μνημείο τιμής των νεκρών. Πρόκειται για  μια πύλη, μια πύλη που χωρίζει τη ζωή από το θάνατο, τους επιζήσαντες από αυτούς που έπεσαν στο πεδίο της μάχης. Οι Πύλες του Άδη παρουσιάζουν την πραγματική όψη του πολέμου.